<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=3185439878185402&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Uusi kolmiulotteinen sisäverhouslevy tehdään suomalaisesta puusta

By Terhi Bergius

Jyväskylän asuntomessujen kohde numero 8, Villa Elissa, kunnioittaa Alvar Aallon perintöä sekä muotoilun että materiaalien valinnoissa. Kohteen arkkitehtuurista vastaa Arkkitehdit Ahlström Oy:n Jarl Ahlström. Muotoilija Ari Kanervan taloon suunnittelema ainutlaatuinen kolmiulotteinen sisäverhouspaneeli on tehty viilupinnoitetusta, muotoonpuristetusta koivuvanerista.

Tavoitteena oli luoda asuntomessukohteeseen uudenlainen seinäpaneeli suomalaisesta lämpömuovailtavasta UPM Grada -vanerista. Yhteistyökumppaneiksi valikoituivat kohteen rakennuttaja Garantia Rakennuksen lisäksi UPM, muotoilija Ari Kanerva sekä koivuviilupintaisen lopputuotteen valmistanut Puucomp.

Materiaali mahdollistaa kolmiulotteisen pinnan, joten sisustuslevy sai elävän muotonsa ensin Ari Kanervan piirustuspöydällä. Pinnan lopullinen malli valittiin yhteistyössä kaikkien tahojen kanssa useiden vaihtoehtojen joukosta.

 

Monien mahdollisuuksien pintamateriaali

 

Ari Kanervaa inspiroivat UPM Gradan ominaisuudet, jotka tekevät siitä erilaisen materiaalin puuviilusta liimaamalla valmistettuihin muotopuristeisiin verrattuna. Siitä on helpompi tehdä erilaisia muotoja ja materiaalina se on poikkeuksellisen hyvin muotonsa pitävä. Lisäksi lopullinen tuote on mittatarkka ja nopeampi valmistaa, mikä säästää työkustannuksia.

“Villa Elissassa tällä sisustuspaneelilla on toteutettu useampi seinäpinta. Alusta asti tarkoituksena oli suunnitella seinäpaneeli jota voitaisiin käyttää myös muissa kohteissa kuin asuntomessuilla. Yhteistyö Puucompin, UPM:n ja Garantia Rakennuksen kanssa oli sujuvaa ja nopeaa”, Ari Kanerva kertoo.

Ari Kanervan mukaan UPM Gradalla on hyvät mahdollisuudet sisustuspintakäytössä. “Se pitää kuitenkin aina pinnoittaa halutulla pintamateriaalilla tai viilulla. Näin taataan ensiluokkainen pinta ja pinnoille haluttu viimeistely saadaan näkyville”, hän toteaa.

Rytmikäs, kolmiulotteinen koivupinta elää valaistuksen muutosten mukaan. Muotopuristettu sisustuslevy sopiikin kaikenlaisiin kohteisiin, niin yksityisiin koteihin kuin julkisiin tiloihinkin. Tarkoitus on suunnitella vaihtoehtoja Jyväskylän asuntomessuilla esillä olevalle levylle, myös sellaisia joilla voi tehdä kattopintaa. Nämä uudet mallit ovatkin jo Ari Kanervalla työn alla.

 

Puucomp toteuttaa innovatiiviset muotoiluideat

Puucomp UPM Grada leveä

 Puucomp_UPM_Grada

 

Lämpömuotoiltava UPM Grada -puumateriaali pinnoitettiin koivuviilulla ja muotopuristettiin valmiiksi seinäpaneeliksi Puucompin tehtaalla Kristiinankaupungissa. Puucompin Jari Rajamäen mukaan tuote sopii erinomaisesti uudenlaisten sisäpintojen suunnitteluun. Prototyyppien valmistus suunnitellaan yhteistyössä arkkitehdin tai muotoilijan kanssa.

“Materiaali on laadukas, mittatarkka ja toimiva. Yhdessä hyvän muotoilijan kanssa voimme viimeistellä ja toteuttaa visuaalisesti ainutlaatuisia sisustuskokonaisuuksia,” Jari Rajamäki kertoo.

Muotoonpuristettavat vanerilevyt voidaan Puucompilla pinnoittaa erilaisilla aidolla puuviilulla, ja muotoiluvaihtoehdot ovat käytännössä lähes rajattomat. Lämpömuotoiltava UPM Grada rationalisoi sisustuslevyn pinnoitus- ja muotopuristusprosessia.

 

Muotoja vaativaan makuun ja kohteisiin

 

Teknologia avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia puun muotoilulle mitä erilaisimmissa sisustuskohteissa. Aidolla puuviilulla pinnoitetut levyt mahdollistavat näyttävän muotoilun, jonka toteutus on ekologisesti kestävällä pohjalla.

Puucomp on toteuttanut muitakin vaikuttavia kohteita pinnoittamalla ja puristamalla Grada-teknologialla valmistettuja sisustuslevyjä haluttuihin muotoihin - esimerkiksi toteuttamalla Moskovan uuden kauppakeskus GoodZonen alakattoon kaarevat otsapinnat.

Jyväskylän asuntomessujen kohteen 8 Villa Elissan näytteilleasettaja on Suomen Kodikas Talot Oy ja rakennuttaja Garantia Rakennus Oy.

Lisätietoja puuviilupinnoitetusta ja muotoon puristetusta sisustuslevystä:

muotoilija Ari Kanerva
Studio arka, puh. 044 5467589, www.arikanerva.com

myyntipäällikkö Jari Rajamäki
Puucomp Oy, 010 4222 363, www.puucomp.fi