Malmin sairaala, Helsinki - Puucomp sisäverhous

MALMI small case surfPäivystyssairaalaan valittiin rauhoittava viilupintainen sisäverhous

Malmin uuden sairaalan tilat on suunniteltu potilaita ajatellen. Tavoitteena oli viihtyisä ja joustavasti toimiva hoitoympäristö, joka edistää potilaiden toipumista ja itsenäistä toimintaa. Sisääntuloaulan huomiotaherättävin elementti on taiteilija Kristiina Uusitalon valtava, valon ravitsevasta voimasta todistava taideteos “Valon varassa”. Se on maalattu suoraan Puucompin puuviilupintaisille sisustuslevyille.

Uusi sairaala-alue on turvallinen, esteetön, muuntojoustava ja energiatehokas. Se koostuu kolmesta rakennuksesta, joista suurin on uudisrakennus ja kaksi pienempää vuodelta 1930 olevia suojeltavia sairaalarakennuksia, jotka peruskorjattiin. Projektin johtajana toimii HKR:n Eija Lehmusoksa ja pääsuunnittelijana Arkkitehtitoimisto Olli-Pekka Jokela Oy yhteistyössä AW2-arkkitehdit Oy:n kanssa.

Uudisrakennus suunniteltiin helposti laajennettavaksi ja muunneltavaksi, joten siihen on mahdollista rakentaa 1-2 lisäkerrosta myöhemmin. Rakennuksia yhdistää lasiaula, joka on kuin viihtyisä olohuone ja infotila. Yli neljä vuotta kestänyt laajennus- ja peruskorjaushanke toteutettiin kolmessa vaiheessa.

Uusi sairaala otetaan käyttöön toukokuussa 2014. Malmin päivystys palvelee noin 300 000 helsinkiläistä ja henkilökunnan määrä tulee olemaan yli 500.

 

Sisustuksessa miellyttävät selkeys ja aito pyökkipinta

Malmin sairaalan sisääntuloaula on kokonaisuus joka sijoittuu uudisosan ja kahden peruskorjatun pienemmän sairaalarakennusten väliin. Kristiina Uusitalon valoisan maalauksen lisäksi toinen aulaa hallitseva väri ja materiaali on sairaalan julkisivujen punatiiliverhous, joka jatkuu pääaulan läpi. Muut rakennusosat ovat tässä kokonaisuudessa tietoisesti säestäviä.

“Äänimaailmaa vaimentavat Puucompin sisustuslevyt muodostavat aulassa isoja, valkoisia neutraaleja pintoja. Vaimennusta tarvittiin kovien pintojen, lasiseinien ja laattalattian vastapainoksi. Se että yhtenäiset rei’itetyt levypinnat muodostavat tässä mittakaavassa käytettynä näin pitsimäisen vaikutelman, oli positiivinen yllätys”, arkkitehti Olli-Pekka Jokela kertoo.

Pääaulan levyt ovat neutraaleja, valkoisia levyjä. Siirryttäessä sairaalan sisätiloihin on materiaaleilla ja väreillä pyritty selkeyttämään isossa rakennuksessa liikkumista. Potilaskerrokset muodostuvat kahdesta potilasosastosta ja niiden väliin sijoittuvasta aulasta. Näissä auloissa, samoin kuin potilasosastojen keskeisissä kansliatiloissa on käytetty pyökkiviilupintaista seinä- ja kattolevytystä.

“Tällä ratkaisulla korostetaan tilojen keskeistä toimintaa että helpotetaan potilaiden ja vieraiden orientoitumissa isossa rakennuksessa”, Olli-Pekka Jokela jatkaa. “Olemme muissakin rakennuksissamme käyttäneet pyökkipintaa, se on puuvärinä itsessään jo lämmin ja kaunis ja se sopii hyvin erilaisten, voimakkaidenkin värien kanssa.”

Puucomp toimitti sisustuslevyt sekä uudisrakennukseen että saneerattaviin tiloihin. Sisäkattoihin asennettiin pyökkiviilupintaiset levyt, joista osa toimitettiin sileinä ja osa akustiikkauritettuina. Sisäseinät verhoiltiin niin ikään osittain sileillä ja osittain akustiikkarei’itetyillä levyillä, joista osa on pyökkiviilutettuja ja osa valkoiseksi maalattuja.

 

Aulatilan taideteos maalattiin puuviilulevyille

Sairaalarakennuksia yhdistävään lasiaulaan tilattiin Kristiina Uusitalolta sairaalan käyttäjille sopiva taideteos. Hän halusi tehdä todella suuren kokemuksellisen teoksen, joka ilahduttaisi ja vahvistaisi katsojiaan. Noin 60 m² kokoinen teos on kuin ilmestys kevään valossa kukkivasta onnenpensaasta. Helmenvalkoiseen utuun kääriytyvä keltainen valo symboloi ja jakaa säteilevää elinvoimaa.

“Halusin maalata teokseni suoraan seinälevyille, sillä puu on usein aiemminkin ollut teosteni pohjamateriaalina. Seinälevy pysyy koostumuksensa ja kiinnitystapansa puolesta tavallista puulevyä paremmin suorana”, Kristiina Uusitalo kertoo. “Maalasin tämän teoksen ateljeessani. Se koostuu 144 koivuviilupintaisesta 60 x 60 cm levystä, jotka Puucomp toimitti.”

 

 

Malmin sairaala referenssikuvat

MALMI puucomp surf 5

MALMI puucomp surf 1

MALMI puucomp surf 2

MALMI puucomp surf 6

 

 


 

 

Toteutuksessa käytetyt palvelut ja tuotteet


mid surf palvelut

SURF-palvelut

  • Tekninen ja toiminnallinen suunnittelutuki
  • Tuotannon, laadun ja toimitusten valvonta
  • Dokumentointi ja asennustuki
Malmin sairaala Puucomp sisustuslevyt

SURF-tuotteet

  • Akustiikkauritetut, pyökkiviilulla päällystetyt ja valkoiseksi maalatut Puucomp-sisäverhouslevyt 
  • Koivuviilupintaiset seinälevymodulit aulan taideteoksen pohjana

 

Lue lisää Puucompin Ratkaisuista


 

 

Palaa takaisin SURF-referensseihin


Kauppakeskus Itis - Puucomp SURF

SURF-referenssit

Julkisivut, sisäverhous, terassit ja parvekkeet

Tutustu inspiroiviin liike-, toimitila- ja asuinkohteisiin sekä julkisiin rakennuksiin, joiden toteutamisessa olemme olleet mukana yhden tai useamman pintaratkaisun osalta.