richard-tegner

Richard Tegnér, arkkitehti SAR/MSA
AIX Arkitekter

Tila syntyy pinnasta

”Pinta merkitsee minulle paljon, koska sen vaikutus tilaan on niin suuri. Pintaratkaisu voi parantaa tai huonontaa arkkitehtonista ilmaisua"

"Käytän usein hyväkseni erilaisia pintakäsittelyjä – valitsen kiiltävän pinnan kaikkine heijastuksineen jos haluan sen ilmentävän syvyyttä – tai mattapinnan kun tahdon huomion kiinnittyvän nimenomaan materiaaliin. Erilaiset lakat vaikuttavat pinnan tunnelmaan paljon. En niinkään välitä abstrakteista pinnoista, sellaisista joista on vaikea sanoa mitä materiaalia ne ovat. Minusta luonnon omilla pinnoilla, kuten puulla, on paljon kiinnostavampi tarina kerrottavanaan kuin maalatuilla, kompakteilla pinnoilla. Minun on yleensä aika vaikea valita kompakteja värejä, ehkä juuri siksi pidän luonnollisista pinnoista niin paljon! Toimistomme käyttääkin puuta paljon sekä rakenteissa että pintamateriaaleina.


Copperhill Mountain Lodge on eräs suosikkiprojekteistani – siellä emme käyttäneet juuri lainkaan maalia. Sen sijaan panostimme oikeiden materiaalien valintaan ja se kannatti. Olen erittäin tyytyväinen siihen, kuinka puupinnat luovat uniikin tunnelman yhdessä lohkotun kiven kanssa. Rakennus olikin yksi Träpriset 2012 -kilpailun kandidaateista." 

AIX Arkitekter

AIX on arkkitehtitoimisto, jolla on vankka kokemus kaupunkisuunnittelusta, uudisrakennuksista sekä saneeraus- ja restaurointitöistä. AIX tekee jatkuvasti yhteistyötä muiden alojen asiantuntijoiden, kuten maisemasuunnittelun, rakentamisen ja energiaosaajien kanssa. AIXin työn jälki näkyy mm. Drottningholmin palatsissa, Ekorren asuntokompleksissa ja Flyingen ratsastustalleilla.

Tarmo peltonen
 
Tarmo Peltonen, arkkitehti SAFA
Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy

 On ymmärrettävä pinnan olemus

  ”Pinta on totaalinen elementti, sillä kaikilla arkkitehtuurin osilla on pinta, ja sitä on mietittävä jokaisessa kohdassa."
 
"Pinnat luovat tunnelman, joko sattumanvaraisesti tai harkitusti. Pinnan avulla on mahdollista saada aikaan voimakas aistielämys – esimerkiksi yökerhossa se voi olla tyrmäävä ja kun taas black box -teatterissa voidaan pintaelämys häivyttää kokonaan. Arkkitehtuuri tukeutuu koko ajan pintoihin. Nykyisin vaihtoehtoja on niin paljon, että on oltava vahva näkemys, muuten mahdollisuuksien kirjo voi johtaa harhaan.

Omat ajatukseni lähtevät tilan käyttötarkoituksesta ja siihen liittyvistä tavoitteista, esimerkiksi akustiikasta. Kun etsin uusia, kiinnostavia ratkaisuja, keskustelen mielelläni valmistajien ja asentajien kanssa. He katsovat asioita hieman eri näkökulmasta ja siksi keskustelu voi synnyttää uusia, tuoreita ajatuksia siitä miten pintaa voisi käyttää. Lisäksi kun tutustuu valmistusprosessiin, ymmärtää materiaalia paremmin.

Ennen pinnat olivat rakenteen osia, nyt ne ovat usein erillisiä ja ohuita teollisia tuotteita. On opeteltava ymmärtämään mikä on pinnan olemus: mitä se haluaa olla, mitä se voisi olla, mitä se kertoo?

Mielestäni Ilmatieteen laitoksen auditoriossa Kumpulassa onnistuimme hyvin pintaratkaisuissa, kuten ulkoseinän patinoidussa kupariverhoilussa saumaratkaisuineen, puusepän tekemässä parkettilattiassa, akustisisssa verkkoseinäpinnoissa ja kattoon kaartuvassa valkokangaspinnassa."

Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy

Vuonna 1988 perustettu Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy on suunnitellut historiansa aikana yli 200 kohdetta, kuten julkisten palveluiden rakennuksia, liikerakennuksia ja asuinrakennuksia.

Tutustu pinnan erilaisiin, visuaalisiin mahdollisuuksiin ja ideoi yhdessä SURF Arkkitehtipalvelun kanssa ideaasi ja kohteen pinnan muotoja korostava pinta. Visuaalisiin ratkaisuihin >>

ProdEX Tekninen esite

Pinta kiinnostaa myös julkisivuissa.

Lataa ProdEX ideoita ja teknistä tietoa julkisivuihin.

 

Lataa 43-sivuinen pdf, jossa ideoita, kansainvälisiä toteutuksia, värisävyjä ja teknistä tietoa. 

Lataa opas

Ota yhteyttä