<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=3185439878185402&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Pinta koskettaa kaikkia: Kauppakeskus Emporia

By Kristiina Paakkonen

Arkkitehti tietää, kuinka merkittävästi pintamateriaalin valinta vaikuttaa tilan kokemiseen. Pinnalla voidaan korostaa tai häivyttää. Pinta imee valon sisäänsä tai heijastaa ulkomaailman takaisin katsojan silmään. Pinta on mukana kaikissa tilan elementeissä rakennuksen koko elinkaaren ajan. Mutta kuinka tilojen käyttäjät kokevat pinnan? Kysyimme sitä suoraan heiltä.

Pinta kokemuksena: Osa 1

SURF pyysi vuoden 2012 lopussa ihmisiä kuvaamaan kännykällään arkkitehtuurisia pintaa, joka koskettaa heitä. Kampanja toteutettiin suomalaisen Scoopshot-sovelluksen avulla. Scoopshot on crowdsourcingiin perustuva palvelu, joka tarjoaa kaikille älypuhelinten omistajille tilaisuuden saada ottamiaan kännykkäkuviaan useisiin medioihin rahallista korvausta vastaan.

Tutustumme tulevissa bloggauksissa SURFin valokuvakampanjan helmiin ja siihen miten pinta koetaan niin sitä katsovien kuin arkkitehdin itsensä näkökulmasta. SURFin kampanjaan osallistui yli 300 kuvaa, joista kolme parasta palkittiin.

Ensimmäinen valituista on monelle vielä tuntematon, mutta useita osallistuneita kiinnostanut Emporia-kauppakeskus Malmössä.

Ostoskeskus vai pyhättö?

emporia surface

Emporia-kauppakeskus

Valokuva: Mathias Edvinsson / Scoopshot
Arkkitehtitoimisto: Gert Wingårdh
Sijainti: Hyllie Boulevard 19, Hyllie, Malmö, Ruotsi 


Kuvan ottanut Mathias Edvinsson kertoo:

En intressant detalj att man trycker in en bubbla i byggnaden av glas. Det är det nya köpcentret Emporia i Malmö Hyllie. Emporia är ett köpcentrum med cirka 220 butiker och restauranger som byggs nära Malmö Arena och citytunnelstationen i Hyllievång i Malmö. Bygglov gavs i januari 2008, bygget pågår och köpcentrumet planeras att öppnas 25 oktober 2012. Preliminärt kommer shoppingcentrat att ha en yta på cirka 93 000 m², fördelat på tre shoppingplan plus ett öppet takplan med trädgård. Bygget beräknas kosta cirka två miljarder kronor (inklusive parkeringsplatser, bostäder och kontor på som ska byggas på tomten). Arkitekten bakom byggnaden är Gert Wingårdh.


Emporia-kauppakeskuksen pinta on herättänyt tunteita jo ennen aukeamistaan. Sosiaalisessa mediassa valokuvaajat ovat inspiroituneet jakamaan omia tulkintojaan kauppakeskuksen pinnasta ja rakennuksen muodosta. Arkkitehdin tekemällä pintavalinnalla on merkitystä koko rakennuksen menestyksen kannalta ja se näkyy - alku on ollut lupaava.

Kyseisen rakennuksen pintamateriaalina on käytetty yhteensä 12 000 m2 läpinäkyviä Sandwich-paneeleita. Näitä Sandwich-paneeleita on käytetty niin rakennuksen sisä- kuin ulkoseinissä. Valitut paneelit ovat 200 mm:n paksuisia ja niitä on viittä eri väriä, joista kahta on valmistettu yksinomaan Emporiaa varten. Paneelit on päällystetty maalipinnoitetulla teräslevyllä. Rakennus vaihtaa ilmettään vuorokaudenajan ja sään mukaan.

Emporialla on monet eri kasvot, kiitos rakennuksen elävän pintamateriaalin.

Millaisia pintoihin liittyviä kommentteja sinä olet kuullut? Liittyykö pintoihin ominaisuuksia, joita käyttäjä ei helposti huomaa? Millaiset pitoihin liittyvät ratkaisut kiinnostavat sinua?

Muoto seuraa tarkoitusta

Kauppakeskus arkkitehtuurinähtävyytenä: Mikä ettei? Kuvajakopalvelujen pohjalta voisi päätellä, että Emporia on onnistunut herättämään katsojan tunteet pinnalla ja muodollaan.

Yllättäviä pintaratkaisuja, eläviä pintoja, pinnanalaisia ratkaisuja ja ympäristön huomioimista. Pinnalla on monta ulottuvuutta. Millaiset asiat sinua pohdituttavat juuri nyt pintamateriaalien valinnassa?