<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=3185439878185402&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Arkkitehti ja kylmän haaste

By Kristiina Paakkonen

Pohjoismaissa on totuttu selviytymään arktisissa olosuhteissa. Ne eivät yllätä myöskään paikallista arkkitehtiä. Materiaalien tulee kestää kosteutta ja jäätymistä.

copperhill surf

Tänä talvena lunta totisesti riittää. Myös etelän kaupungeissa lapset ovat päässeet mäkeen, aikuiset lapion varteen - ja saimme kuin saimmekin valkean joulun.

Auraajilla ja lumenpudottajilla riittää töitä, mikä lienee positiivista talouden kannalta. Ulkona on valoisaa ja kaunista, mutta myös liukasta ja kylmää.

Parveke- tai terassisuunnittelu lähtee materiaalista

Otsikko oli härnäystä. Arkkitehdin päästähän se parvekesuunnittelu lähtee. Mutta materiaalien valinta ratkaisee, kuinka toimiva idea lopulta on.

Pohjoisessa terassit ja parvekkeet ovat käytössä myös lumisina aikoina. On lämmitettyjä parvekkeita, joilla voit nauttia glögisi lämpimässä lumisateeseen tuijottaen. 

Valtaosa uudenvuoden juhlijoista kuitenkin korkkasi shampanjan sisällä. Paitsi ne, joiden täytyy piipahtaa vähän väliä raikkaassa ulkoilmassa.

Suurin osa parvekkeista joutuu kestämään lunta ja pakkasta ja palvelemaan käyttäjiään lumesta huolimatta. Parvekesuunnittelussa materiaalin kestävyys on avainasemassa. Kun toteutus valitaan huolella, parveke todella säilyy käytössä ympäri vuoden.


On tärkeää, että parveke tai terassi kestää ympärivuotisen käytön.On olemassa materiaaleja, jotka kestävät hyvin talvea.

  1. Parveke tai terassi ei saa halkeilla kylmässä.
  2. Lattia ei saa olla liukas kastuessaan.
  3. Monelle parvekkeen tai terassin omistajista merkitsee paljon myös se, että pinta on helppohoitoinen.
  4. Tyylikkään parvekkeen lattia myös näyttää hyvältä.
  5. Värin pitää sopia muuhun rakennukseen ja sisustukseen.
  6. Lattian tulee toimia myös kesällä, tuntua hyvältä avojaloin.

Monenlaista käyttöä ja tarvetta sietävä materiaali on tietenkin aina myös luonnonmukainen ratkaisu. Tällaisiakin materiaaleja on olemassa, esimerkiksi Twinson, josta tehdään sekä parvekkeita että terasseja. Esimerkiksi lasitettu Twinson-parveke on parhaimmillaan kuin pieni keidas talven keskellä.

Twinson-valmistaja lupaa laajan takuun tuotteileen:

Twinson resized 164

"Twinson®-tuotteet eivät halkea, tikkua tai kärsi hyönteisten tai homesienten aiheuttamista rakenteellisista vaurioista 25 vuoden aikana ostopäivästä lukien.

Twinson®-tuotteet eivät rikkoudu 10 vuoden aikana ostopäivästä lukien, kuitenkin niin, että tämä takuu ei koske tapauksia, joissa rikkoutuminen johtuu tai on voinut johtua iskukuormasta.

10 vuoden aikana ostopäivästä lukien Twinson®-tuotteiden huolto-ohjeissa mainitut mahdolliset klooriveden, valkaisuaineen tai tiesuolan aiheuttamat tahrat häviävät, kun Twinson®-tuotteet ovat olleet riittävän aikaa ulkoilmassa. "

Lumihiutale kiehtoo ja kutsuu

Lumi on kiehtovaa materiaalia. Lumisateen katselemisessa on samaa taikaa kuin takkatulen tai aaltojen ääressä hiljentymisessä.

Viime sunnuntaina puhuin ystäväni kanssa puhelimessa lumisateeseen katsellen. Puhuimme edellisenä päivänä näkemästäni elokuvasta sekä Saska Saarikosken päivälehdessä olleesta kirjoituksesta. Molemmissa oli käsitelty luovuutta, joka vaatii ympärilleen tilaa ja resursseja, joskus jopa ympäristön kustannuksella.

- Uuden vuoden lupauksena, meidän pitäisi luvata itsellemme, että järjestämme mahdollisuuksia luovuudelle. Muuten itseään ei pääse toteuttamaan, totesin ystävälleni. Samassa huomioni kiinnittyi vastapäiseen taloon. Sen ikkuna nimittäin aukesi ja terassin katolle kiipesi mies. Naapurini alkoi rakentaa lumesta patsaita.

En tiedä oliko kyseessä turhautuneen arkkitehdin vai kuvanveistäjän projekti, vai maaltamuuttajan itseilmaus. Minuun se kuitenkin loi toivoa: Tähän kaupunkiin mahtuu ihmisiä, jotka voivat toteuttaa itseään spontaanisti. Naapurin terassi taipuu (ei kirjaimellisesti!) myös pop up -taiteilijan työtilaksi!

Hyvä arkkitehtuuri tukee myös asukkaiden omia projekteja ja innostaa muokkaamaan ympäristöä itselleen sopivaksi. Tästä saimmekin vuonna 2012 paljon hyviä caseja.

Lumi osana arkkitehtuuria

Lumi muuttaa maisemaa ja kuorruttaa talojen ovet, ikkunat ja katot. Tumman talon ja valkean lumen yhdistelmä on dramaattinen. Lumi vaikuttaa myös voimakkaasti sisustussuunnitteluun, etenkin huoneessa, jossa on suuret ikkunat.

Millaisiin ratkaisuihin talvi voisi innostaa arkkitehtejä? Tässä pari esimerkkiä:

  • Kemin Lumilinnaa rakennetaan parhaillaan. Lumilinna avautuu tammikuun lopussa. Mutta lumi on inspiroinut myös useita linnan vierailijoista ilmaisemaan itseään lumen ja jään kautta.
  • Kodat kuuluvat talviseen ympäristöön myös nykyaikana. Miksei Suomessa piirretä piilopirttejä talviulkoilijoiden tarpeisiin?
  • Viime vuoden aikana on noussut uusia arktisia taloja, joiden olemukseen lumi liittyy keskeisesti. On paikkoja, jotka eivät ole ”omia itsejään” ilman lunta.
  • Yksityinen talvitupa voi olla myös mobiili ratkaisu. Lumessa tarpomisen keskellä voi tulla tarve kätkeytyä puhelimen ääreen – tai tavoittamattomiin.

Lumi on osa pohjoismaista elämänmuotoa ja pohjoismaisen arkkitehtuurin tärkeä elementti. Nyt kun lunta riittää etelässäkin, on hyvä hetki pohtia lumen merkitystä arkkitehtuurille.

Millaiset talviset rakennelmat ovat kiinnittäneet sinun huomiosi? Mitä ominaisuuksia vaadit hyvältä terassi- tai parvekemateriaalilta?

Lataa Surf white paper - Arkkituuri ja pinta - 3 haastetta

 

Lisää aiheesta

Ei ole aiheeseen liittyviä artikkeleita

Tilaa blogi sähköpostiisi