<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=3185439878185402&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Akustiikka ja arkkitehdin pintavalinnat

By Kristiina Paakkonen

Helsinki Airport

Millaista olisi suunnitella tila, joka kuulostaisi juuri sinulta? Voisiko akustiikka olla ratkaiseva tekijä asiakkaan pohtiessa seuraavan kohteen tekijöitä ja materiaaleja? Pintojen valinta vaikuttaa suoraan tilan akustiikkaan, oli kyseessä oopperatalo, päiväkoti tai toimistotalo. 

Taide-elämyksessä tilan akustisten ominaisuuksien tulee olla viimeistä silausta myöten viritetty. Sinfoniaorkesterin, kamarimusiikin ja rockyleisön akustiset tarpeet poikkeavat toisistaan. Etenkin konserteissa kävijät aistivat tilan vahvasti kuuloaistin välityksellä.

 

Akustiset ongelmat tulevat kalliiksi

Osa tilojen käyttäjistä ei kiinnitä huomiota tilan akustiikkaan ellei tila ole erityisen ärsyttävä tai miellyttävä korvalle. Suuren ihmisjoukon ääntä korostava kaikuva tila voi olla hälyisä ja jopa uuvuttaa tiloissa päivittäin liikkuvaa.

Hämmästyttävän moni arkkitehti ei kiinnitä huomiota tilojen akustiseen suunnitteluun. Arkkitehtien suunnittelemista kouluista löytyy jopa musiikkiluokkia, joista musisoinnin äänet kaikuvat koko koulussa. Pahimmassa tapauksessa toimiva akustinen interventio vaatii luokan kaikkien rakenteiden uusimista. 
Hyvin suunniteltuna akustiikan huomioiminen ei maksa ylimääräistä ja sulautuu saumattomasti muuhun arkkitehtuuriin.

 

Akustiikka on monen tekijän summa

Akustiikkaa suunniteltaessa on tavanomaista miettiä tilan käyttötarkoitusta sekä tutkia, onko akustiikalla tarkoitus vaimentaa vai korostaa ääntä, ja saako tilassa olla kaikua. 

Akustiikassa ei ole kyse vain äänenvaimennuksesta, pintamateriaaleista, teknologiasta tai estetiikasta. Akustiikka on useiden tekijöiden summa.

Akustiikan suunnittelussa on huomioitava muun muassa seuraavia näkökohtia.

    • Millainen tila on muodoltaan
    • Millaisia visuaalisia näkemyksiä suunnittelutiimillä on
    • Millaisia pintaratkaisuja tilassa on mahdollista toteuttaa
    • Onko tila sisäänkäynnin yhteydessä
    • Millaisia kalusteita tilaan tulee
    • Onko tarve ja mahdollisuus säädellä tilan akustiikkaa
    • Käytetäänkö tai onko mahdollista käyttää verhoja ja ovia
    • Millaisia äänihaittoja rakennustekniikka aiheuttaa
    • Mihin tarkoitukseen tila on tarkoitettu: Mitä kaikkea tilassa pitää pystyä tekemään
    • Onko tilassa tarkoitus kokea ääni-elämyksiä, kuten konsertteja vai onko ääni pääasiassa tavallista puhetta
    • Käytetäänkö tilaa samanaikaisesti useisiin eri toimintoihin, jolloin ääni ei saa kantautua


Hyvä akustiikka on kuultavissa, mutta akustiikkalevyt voivat rikastuttaa tilaa myös visuaalisesti. 



Kasavuoren paivakoti aula

Päiväkotiakustiikkaa

Kauniaisten Kasavuoren uuden ruotsinkielisen päiväkodin suunnittelussa on otettu huomioon myös päiväkodin akustiset tarpeet. Toisessa siivessä voidaan vaikka nukkua päiväunia kun toisessa on täysi riehunta päällä. Ääni ei kaiu eikä kanna.

Päiväkodin värikkäillä akustiikkalevyillä on myös esteettinen vaikutus. Pintamateriaalit on valittu huolella ja silmää miellyttäviksi. Lattian ja seinien on myös kestettävä iskuja ja lattian ulkoa kantautuvaa muraa ja kuraa.

Kasavuoren päiväkodin paneelit ovat Puucomp-yrityksen tekemiä. Samoihin paneeleihin törmää myös Helsinki-Vantaan lentokentällä.

 

Pinnan vaikutus akustiikkaan

Tilan akustisia ominaisuuksia voidaan säädellä rakennusvaiheessa kerrostamalla (akustiikkahuopa, ilmaväli, mineraalivilla) ja preferoimalla (rei’illä, urilla ja niiden yhdistelmillä) akustiikkapaneeleja.

Puucomp on yksi Skandinavian johtavista viilutettujen sisustus- ja akustiikkapaneeleiden toimittajista, joka valmistaa tuotteet aina tilauksen tarpeiden pohjalta. Puucampilta on ilmestynyt juuri tekninen opas, jonka voit ladata tästä.Mockup-tekninen-opas-FI-open-lapinakyva

Puucompin tuotteet on testattu Euroclass-standardien mukaisesti. Tarjolla on reunamuotoja, akustiikkaperforointeja ja levykokoja, tarvittaessa myös paloluokiteltuna. Puucompin tuotteita käytetään mm. konserttisaleissa toimistoissa, sairaaloissa, laivoilla ja kongrenssikeskuksissa.

 

Säädettävää akustiikkaa

Useissa konserttitaloissa, kuten Lahden Sibeliustalossa, akustiikkaa on mahdollista säätää myös jokaisen konsertin yhteydessä verhojen ja ovien avulla. Sibeliustalon nettisivut kuvaavat pääsalin akustiikkaa seuraavasti:

“Sibeliustalon pääsalin säädeltävä akustiikka muodostuu esiintymislavan päällä olevasta, nostettavasta ja laskettavasta kanoopista, salin sivuilla olevista, kaikukammioihin aukeavista 188 akustisesta ovesta sekä villakangasverhoista (2,7 km). 

Erikoisuutena on salin esiintymislavan yläpuolella oleva kanooppi eli katos (canopy). Se on sähköisesti nouseva ja laskeva tekniikkakatos, johon sijoitetaan valoja, kovaäänisiä ja erilaisia heijastepintoja. Katos on kolmiosainen (keskiympyrä ja kaksi kuunsirpin muotoista sivuosaa) ja kattaa puolet salin pinta-alasta. Katoksen paino tekniikan kanssa on 25 - 30 tonnia. Katoksen alaosa on pinnoitettu 6 cm paksulla puukerroksella. 
Katoksen avulla säädellään äänten sointia salissa. Rock-konsertissa katos nostetaan ylös, kamarimusiikkia soitettaessa katos taas on lähellä soittajia. Tähän näyttämön takaa liikuteltavaan kattoon on yhdistetty sprinkler-järjestelmä ja sitä varten vesijohto.”

 

 

Kirjastossa konserttisalin akustiikka

Akustiikka on keskeinen osa muusikon, näyttelijän tai opettajan työympäristöä. On ikävää törmätä kirjastoihin, joissa on konserttisalin akustiikka. Kaikuva luokkahuone vaatii opettajalta entistä treenatumpaa äänenkäyttöä. 
Keskusteluäänten täyttämässä tilassa kenenkään ei pitäisi joutua käyttämään korvatulppia. Joissain päiväkodeissa näin kuitenkin on.