<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=3185439878185402&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Arkkitehtoninen pinta on tunnetta ja toiminnallisuutta

By Terhi Bergius

HOAS Jätkäsaari - FunderMax

Arkkitehtuuri on käyttötaidetta, jossa tunne ja toimivuus yhdistyvät. Tarvitsemme koteja, kouluja, toimistoja ja toimitiloja. Käytämme kauppoja, hoitolaitoksia, terminaaleja, julkisia rakennuksia ja kauppakeskuksia. Elämme arkkitehtuurin ympäröiminä.

 

Julkisivu ja sisäverhous tunteen luojina

Rakennuksen mittasuhteet, muodot, pintamateriaalit ja värit ovat tärkeitä valintoja, koska ne ratkaisevat sen sisä- ja ulkopuolella vallitsevan tunnelman. Tavoiteltuun tunnelmaan puolestaan vaikuttaa rakennuksen tarkoitus: miksi se rakennetaan, miten sitä käytetään - ketkä sitä käyttävät.

 

Hyviä esimerkkejä erilaisista julkisivuratkaisuilla luoduista tunnelmista:

Sisustuksen tavoiteltu tunnelma voi puolestaan vaihdella esimerkiksi näin:

 

Arkiset ympäristöt vaikuttavat jokapäiväiseen elämänlaatuun. Visuaalisesti miellyttävä ympäristö tukee rakennuksissa tapahtuvaa toimintaa. Rauhoittava ympäristö hoitaa, aktivoiva ympäristö saa meidät toimimaan.

 

Toimiva pintaratkaisu on muutakin kuin materiaali

Julkisivujen ja sisäverhouksien materiaalivalinnoilla ja rakenneratkaisuilla päätetään samalla rakennuksen ja sen rakenteiden toimivuus ja käyttöikä. Tämä vaikuttaa suoraan rakennuksen elinaikaisiin kustannuksiin: materiaalikulut, rakennuskulut, käyttökulut, huolto- ja korjauskulut, käyttöaika. 

Siksi hyvään tekniseen suunnitteluun kannattaa panostaa. Kevyet ja tuulettuvat julkisivuratkaisut ja akustiikkaa parantavat sisäpinnat ovat tärkeitä, mutta kustannuksiin vaikuttavat myös mm. materiaalien kestävyys, helppohoitoisuus ja valitut kiinnitysratkaisut.

 

Esimerkiksi pintamateriaaliaan syvempi tekninen toteutus:

Kokonaisedullinen ratkaisu on kytkeä rakennusliiketoimintaa ymmärtävä asiantuntija mukaan jo pintaratkaisujen valintaan ja suuunnitteluun. Näin voidaan optimoida kuhunkin kohteeseen parhaiten sopivat yksilölliset ratkaisut.

Lue lisää SURF Arkkitehtipalvelusta.

 

Lataa Surf white paper - Arkkituuri ja pinta - 3 haastetta