<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=3185439878185402&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rakentamisen trendit ja innovatiiviset pintaratkaisut

By Kari Hallman

Euroopassa rakentaminen kasvaa lähivuosina jopa 3 % vuosivauhtia. Asuinrakentamisen kasvu on hiukan julkista ja liikerakentamista voimakkaampaa. Suurimpia rakentamiseen vaikuttavia tavoitteita ja trendejä ovat energiatehokkuus, investoinnit korjausrakentamiseen, osaamisen kehittäminen sekä rakentamisen kilpailukyky ja resurssitehokkuus eli laadun, kustannusten ja aikataulujen hallinta.

Samat tekijät vaikuttavat rakentamisen suunnitteluun ja toteutukseen myös Pohjoismaissa. Täällä yllä mainittujen lisäksi yksittäinen mutta varsin merkittävä kysymys on sisäilman laatu ja sen varmistaminen sekä rakennusteknisin että talotekniikan keinoin. Erityisesti sisäverhousten materiaaleilla ja toteutustavoilla voi vaikuttaa paljon sisäilman terveellisyyteen ja koettuun laatuun. 

 

Pinta-arkkitehtuurin helmiä Suomessa

Vuonna 2015 SURF Arkkitehtipalvelut oli mukana toteuttamassa monien suomalaisten julkisten ja yksityisten toimitilojen sekä taloyhtiöiden ja yksityisasuntojen pintaratkaisuja. Vaativat tekniset toteutukset ja tiukat toimitusaikataulut ratkaistiin yhdessä arkkitehtien, suunnittelijoiden ja asennuksista vastaavien kanssa. 

 

surf-puucomp-saga.jpg

 

Arkkitehtonisesti mielenkiintoisimpia ja samalla toteutustavaltaan haasteellisimpia kohteita olivat mm. kansainvälisen, Museoviraston suojeluksessa olevan Saga Congress Centerin auditorion akustiset kattoratkaisut sekä koko korttelin laajuisen OPn Vallilan toimitilan ravintolatilojen ja toimistojen sisäverhoukset. 

Molemmissa kohteissa sisäverhoukset toteutettiin Puucompin toimittamilla sisäverhousratkaisuilla: Saga Congress Centerissä akustisilla rimaseinä- ja kattorakenteilla ja OPn Vallilan toimitiloissa viilu- ja nanolaminaattipintaisilla sisäverhouslevyillä.

 

Kiinnostavia toteutuksia tehtiin myös mm. Närpiön Mitt i Stan -monikäyttötaloon sekä Vantaan Asuntomessuilla kahdessa kohteessa esiteltyihin Twinson-terasseihin. Puucomp-sisustuslevyillä luotiin miellyttäviä interiöörejä moniin kouluihin, päiväkoteihin ja palvelukoteihin, esimerkkeinä Onerva Mäen koulu Jyväskylässä, Taipalsaaren koulukeskus, Littoisten päiväkoti ja Vanhan Pappilan palvelukoti Siilinjärvellä. Muita maininnan arvoisia kohteita ovat mm. Tapiolan keskuspysäköinti, HC VIllas Saimaa Pearl I, Helsinki-Vantaan Lentoaseman ja Kehäradan liitos sekä Akavatalon neuvotteluhuoneet.

 

twinson_vantaan_asuntomessut_1-resized-600.jpg

 

Vuoden 2016 aikana otetaan käyttöön mm. Leppävaaran uimahallin uusi maauimala, johon SURF on toimittanut oleskelualueiden Twinson-puukomposiittipinnat, sekä uusi Urheilupuiston metroasema, johon Puucomp toimitti digiprintatut ja erikoismuotoillut korkeapainelaminaatti-sisäverhoukset. Kohteen suunnittelusta vastasi Jukka Ollikainen arkkitehtitoimisto HKP:stä.

 

Twinson_Leppvaaran_uimahalli_KH2__16.jpg

 

Laatua ja paneutumista arvostetaan myös Ruotsissa ja Liettuassa

Kuluvana vuonna Surf toimitti mielenkiintoisia pintaratkaisuja myös moniin julkisen rakentamisen kohteisiin Ruotsissa ja Liettuassa. 

Suurimpia kohteita oli Karlstadissa uudistettu ja vuoden 2015 lopussa kokonaan käyttöön otettu Bergvikin ostoskeskus, jonka sisäverhoukset toteutettiin vaaleilla Puucomp-saarniviilulevyillä. Erityismaininnan ansaitsee myös Lilla Albyn koulu Sundbybergissä, jossa koivuviilulevyä käytettiin mm. näyttävän valoinstallaation taustana. 

Liettuassa Klaipeda Teatteriin toimitettiin tammiviilupintaisia Puucomp-akustiikkalevyjä. Kohteen akustiikan suunnitteli Akukon Oy.

 

as-heros-1.jpg

 

Muita Ruotsissa hiljattain valmistuneita ja valmistumassa olevia kohteita ovat mm. Töfsingdalen uudet kerrostalot Tukholmassa FunderMax-julkisivuilla.
 

Intohimona innovatiivisten pintaratkaisujen laatu ja hallittu toteutus

Arkkitehdin, rakennuttajan ja urakoitsijan toiveiden realisoiminen visuaalisesti, teknisesti ja toiminnallisesti laadukkaalla tavalla on koko SURF-tiimin päivittäistä polttoainetta. Haluamme olla mukana luomassa yhä parempaa julkista ja yksityistä ympäristöä, joka vaikuttaa ihmisten arkeen ja juhlaan monien aistien kautta.

Julkisivut, sisäverhoukset sekä erilaiset terassit ja muut piharakentamisen pinnat ovat olennainen ja konkreettinen osa rakentamisen laatua. SURF edistää luovien pintaratkaisujen toteuttamista tiiviissä yhteistyössä rakennusprojektin eri osapuolien kanssa nyt ja tulevaisuudessa.

Kysy rohkeasti, miten ratkaisisimme sinun pintarakentamisen haasteesi!

 

  Lataa alta Surf Ideabook 2016 1/2 ja lue lisää: