On ymmärrettävä pinnan olemus

Arkkitehti Tarmo Peltonen

Tarmo Peltonen, arkkitehti SAFA
Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy

”Pinta on totaalinen elementti, sillä kaikilla arkkitehtuurin osilla on pinta, ja sitä on mietittävä jokaisessa kohdassa. Pinnat luovat tunnelman, joko sattumanvaraisesti tai harkitusti. Pinnan avulla on mahdollista saada aikaan voimakas aistielämys – esimerkiksi yökerhossa se voi olla tyrmäävä ja kun taas black box -teatterissa voidaan pintaelämys häivyttää kokonaan. Arkkitehtuuri tukeutuu koko ajan pintoihin. Nykyisin vaihtoehtoja on niin paljon, että on oltava vahva näkemys, muuten mahdollisuuksien kirjo voi johtaa harhaan. 

Omat ajatukseni lähtevät tilan käyttötarkoituksesta ja siihen liittyvistä tavoitteista, esimerkiksi akustiikasta. Kun etsin uusia, kiinnostavia ratkaisuja, keskustelen mielelläni valmistajien ja asentajien kanssa. He katsovat asioita hieman eri näkökulmasta ja siksi keskustelu voi synnyttää uusia, tuoreita ajatuksia siitä miten pintaa voisi käyttää. Lisäksi kun tutustuu valmistusprosessiin, ymmärtää materiaalia paremmin.

Ennen pinnat olivat rakenteen osia, nyt ne ovat usein erillisiä ja ohuita teollisia tuotteita. On opeteltava ymmärtämään mikä on pinnan olemus: mitä se haluaa olla, mitä se voisi olla, mitä se kertoo?

Mielestäni Ilmatieteen laitoksen auditoriossa Kumpulassa onnistuimme hyvin pintaratkaisuissa, kuten ulkoseinän patinoidussa kupariverhoilussa saumaratkaisuineen, puusepän tekemässä parkettilattiassa, akustisisssa verkkoseinäpinnoissa ja kattoon kaartuvassa valkokangaspinnassa."

Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy

Vuonna 1988 perustettu Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy on suunnitellut historiansa aikana yli 200 kohdetta, kuten julkisten palveluiden rakennuksia, liikerakennuksia ja asuinrakennuksia.