Helsinki-Vantaan lentoasema - Puucomp sisäverhous

Helsinki-Vantaan lentoaseman sisustusta on uudistettu useaan otteeseen. Valoisuus ja aito puu luovat kansainväliselle lentokentälle selkeää ja rauhallista pohjoismaista tunnelmaa. Myös akustiikka ja paloturvallisuus ovat olleet tärkeässä roolissa sisustusmateriaaleja valittaessa.

 

Terminaali 2:n lähtöaulojen 3 ja 4 kaareva sisäkatto uusittiin vuonna 2010

Arkkitehtonisista syistä tilan alkuperäinen metallipaneelikatto purettiin, puhdistettiin ja asennettiin uudelleen tilan reuna-alueille. Uusi katto rakennettiin keskialueelle vanhan katon perusjakoa ja muotoa noudatellen selvärajaiseksi kentäksi. Aulatiloissa uusi talotekniikka ei mahtunut alkuperäisen kattorakenteen sisään, joten kattopintaa piti laskea osittain hieman alemmaksi.

”Viilupintainen katto oli vaihtoehdoista houkuttelevin, ja kun akustiikkaan, paloturvallisuuteen, huollettavuuteen, painoon ja katon kaarevaan muotoon liittyvät yksityiskohdat saatiin ratkottua, oli valinta selvä”, kertoo arkkitehti Jyrki Lottonen PES-Arkkitehdit Oy:stä. ”Vaalea viilupinta syykuvioineen tuo tilaan tavoitellun, valoisan tunnelman.”

Tilan perusvalaistuksessa pitäydyttiin alkuperäisessä periaatteessa, jossa kattopinnan poikittaisuriin sijoitettiin alas suunnatut valaisimet. Lisäksi kaunista pintaa päätettiin korostaa ylös suunnatuilla valonheittimillä kattopinnan molemmilla reunoilla.

Jyrki Lottosen mukaan kattopinta pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun erilaiset yksityiskohdat minimoidaan. Terminaalin alkuperäisessä katossa oli jo valmiina hyvä ratkaisu selkeälle kattopinnalle: Mahdollisimman suuri osa talotekniikka-asennuksista oli keskitetty pintaa jaksottaviin syvennyksiin, ja muu kattopinta jäi vapaaksi. Samaa periaatetta noudatettiin mahdollisuuksien mukaan myös uudessa katossa.

 

Ison kattopinnan saneerauksessa on haasteensa

Suunnittelun alussa oli ratkaistava, kuinka laajalti alkuperäistä kattoa säilytetään, ja millä tavoin uudessa kattopinnassa ilmennetään alkuperäisen katon perusjakoa ja kaarevaa muotoa. Lisäksi piti ratkaista uuden tekniikan, kuten suurten savunpoistopuhaltimien säleikköjen, sovittaminen kattorakenteisiin. Rakennesuunnittelun osalta oman haasteensa toi katon kaarevuus ja materiaalin paino.

Lisämaustetta projektiin toi se, että terminaali on ollut koko ajan käytössä samalla, kun vanha katto on purettu ja uusi asennettu umpitelineiden suojassa. Asennustöiden on pitänyt sujua aikataulussa ja asiakkaita liikaa häiritsemättä.

”Päivänvalo korostaa pieniäkin virheitä tällaisessa kaarevassa katossa. Puucomp on onnistunut toimittamaan varsin tasalaatuiset kattolevyt ja lamppukotelot. Arvostan myös sitä, että valmistaja käy asennustyömaalla varmistamassa tuotteiden laadun ja tarvittaessa hoitaa ongelmatilanteet sujuvasti pois päiväjärjestyksestä”, kattoprojektin asennustöistä vastaava Veikko Isomäki Sisärakenne Isomäki Oy:stä kertoo.

Myös Helsinki Vantaan terminaali 2:n sisäseiniä on aiemmin uusittu vaalealla vaahteralla pinnoitetuilla Puucomp-sisäverhouslevyillä. Kohteessa on käytetty myös laminaattipintaisia Puucomp-sisustulevyjä.

 

  Lataa alta Surf Ideabook 2015 1/2 ja lue lisää:

uusia ajatuksia rakennusprojektisi julkisivujen

 

  

Helsinki-Vantaan lentoasema, referenssikuvat

helsinki vantaa lentoasema

helsinki vantaa detail

puucomp sisäverhous surf referenssi helsinki-vantaa lentoasema


 


 

 

Toteutuksessa käytetyt palvelut ja tuotteet


SURF-palvelut

SURF-Palvelut

  • Tekninen ja toiminnallinen suunnittelutuki
  • Tuotannon, laadun ja toimitusten valvonta
  • Dokumentointi ja asennustuki
SURF-tuotteet Puucomp-puuviilu

SURF-Tuotteet

  • Koivuviilulla päällystetyt akustiset Puucomp-alakattolevyt ja lamppukotelot
  • Vaahteraviilulla päällystetyt Puucomp-sisäverhouslevyt
  • Laminaattipintaiset Puucomp-sisäverhouslevyt

Lue lisää Puucompin Ratkaisuista


 

 

Palaa takaisin SURF-referensseihin


Kauppakeskus Itis - Puucomp SURF

SURF-referenssit

Julkisivut, sisäverhous, terassit ja parvekkeet

Tutustu inspiroiviin liike-, toimitila- ja asuinkohteisiin sekä julkisiin rakennuksiin, joiden toteutamisessa olemme olleet mukana yhden tai useamman pintaratkaisun osalta.