Hepokullan koulu, Turku

By FunderMax

Ulkoverhouksen saneeraus FunderMax-levyillä

 

Haastavalla tahdilla toteutettu saneeraus


Koulujen saneeraukset tulevat joskus työn alle hyvinkin kiireisinä projekteina. Turussa Hepokullan koulun saneerausprojekti tuli Arkkitehtitoimisto Ark'Aboa:lle vuoden 2018 alkupuolella ja rakennusprojekti toteutettiin jo seuraavan kesäloman aikana. Näin vältyttiin väliaikaisilta tilaratkaisuilta. Saneerauksen suunnittelijoille, toteuttajille ja materiaalien toimittajille urakka oli aikataulullisesti erittäin vaativa. Kiirettä lisäsi kaikkien ovien ja ikkunoiden uusiminen. Kysymyksessä olikin kattava julkisivuremontti. Elementtien ulkokuoret purettiin, lämpöeristeet vaihdettiin uusiin ja talo sai tuulettuvan seinärakenteen..Parissa kuukaudessa tilauksesta julkisivut saivat jo mittatilatut FunderMax-levyt. Ulkoverhouksen saneerauksesta vastasi Jatke.

 

Vanha koulurakennus sai iloisia värejä julkisivusaneerauksessa

 

Vanha koulu edusti 70-luvun tyypillistä lähiöarkkitehtuuria: tasakattoinen, leveärunkoinen rakennus harmaalla pesubetoni-julkisivulla. Myöhemmin talo oli saanut vielä ruskean harjakaton. Pääsuunnittelija Pia Helinin mukaan projektissa oli haastavaa yhtenäistää talon arkkitehtoninen kokonaisilme. Rakennuksen ulkonäöstä ei voinut myöskään päätellä, että kyseessä on pienten lasten koulu. 

“Ajalle tyypillisesti sisätiloissa oli käytetty paljon värejä, joten ajattelimme siirtää värejä myös ulos” - pääsuunnittelija Pia Helin, Ark'Aboa


Projektin alkajaisiksi Turun kaupunki ohjeisti suunnittelijoita muutamalla asialla: rappausta ei tule käyttää ensimmäisessä kerroksessa. Ruskea harjakatto oli myös säilytettävä, sillä se oli vielä käyttökelpoinen.

“Ajalle tyypillisesti sisätiloissa oli käytetty paljon värejä, joten ajattelimme siirtää värejä myös ulos”, kertoo Pia Helin. Katon ruskea väri näkyy nyt myös ikkunakarmeissa ja kouruissa. Niihin haluttiin sovittaa sitten muu värimaailma. Ideana oli myös, että värejä voisi käyttää opetuksessakin - sisällä ja ulkona. Siksi ulos valikoitui kaksi pääväriä: punainen ja keltainen. Tontilla olevaan kolmanteen, vielä jullkisivuremonttia odottavaan rakennukseen ehdotettiin sinistä väritystä. 

 

FunderMax-levyistä löytyi sopiva värimaailma ja mitat

 

Rakennusarkkitehti Kimmo Salmelan mukaan julkisivuissa päädyttiin FunderMax-levyjen käyttöön ennen kaikkea kahdesta syystä. Levyjen koot sopivat tähän projektiin hyvin, ja pitkää levyä saatiin ilman vaakasaumoja. Lisäksi värivaihtoehtoja oli laajasti ja värimaailma tähän kohteeseen sopiva. 

"Saimme SURF:lta hyvin informaatiota käytettävästä materiaalista. He toimittivat meille ensin pienet värimallit ja suunnitelmien tarkennettua vielä isot levymallit, jotta varmistuttiin valituista väreistä." - Pia Helin.

 

Julkisivun värisuunnitelman mukaan FunderMax-levyjen laajasta värivalikoimasta poimittiin neljää eri punaista ja neljää eri keltaista sävyä. Lisäksi mukana on ruskeita levyjä. Tämä raikas ja iloinen värisuunnitelma esiteltiin ensin Kaupunkikuvaneuvottelukunnalle, jossa se sai hyväksynnän. Tutustu Ark’Aboan värikylläiseen suunnitelmaan tästä. Tarkempi suunnitelma värikoodeineen tehtiin urakoitsijoita varten tämän jälkeen.

“Kiireestä huolimatta koko projekti on mennyt ihmeellisen hyvin.” - Pia Helin, Ark'Aboa

 

Ohessa kuvia kohteesta ennen ja jälkeen muutoksen. 

 

 

Hepokullan koulu ennen - kulma-650-1

 

Hepokullan koulu ennen - sivurak-650

 

Hepokullan koulu - pyörät 1650

Tutustu Max Exterior -julkisivusävyjen valikoimaan!

Hepokullan koulu

  • Arkkitehti / saneeraus
    Ark'Aboa / Pia Helin ja Kimmo Salmela
  • SURF tuotteet
    FunderMax julkisivulevyt eri väreissä
  • SURF palvelut
    Tekninen ja toiminnallinen suunnittelutuki
    Tuotannon, laadun ja toimitusten valvonta
    Dokumentointi ja asennustuki

Galleria