Richard Tegnér

Richard Tegnér, architect SAR/MSA
AIX Arkitekter 

Utrymmet behöver yta!

"Ytskiktet betyder en hel del för mig i och med att det påverkar utrymmets hela uttryck. Ytan kan antingen stärka eller försvaga arkitekturen. 

Jag använder ytor som en del av min design – om jag väljer en glansig yta kan den framhäva djup eller grundhet med sina reflektioner – och med en matt yta hamnar fokus istället på själva materialet. Olika lackeringar har en stor betydelse för ytskiktets karaktär. 

Abstrakta ytor är inte riktigt min melodi. Jag vill att man skall kunna urskilja själva ytmaterialet. För mig känns naturliga ytor som t.ex. trä mycket mer intressanta än målade, släta ytor. Jag brukar faktiskt inte vilja välja solida färger, och det är kanske därför jag är så förtjust i naturliga ytor! Hos AIX Arkitekter använder vi mycket trä både som inramning och som ytmaterial.

Copperhill Mountain Lodge, ett av mina favoritprojekt, använde vi praktiskt taget ingen målarfärg alls. Det tog mycket tid att välja de rätta materialen och jag är väldigt nöjd med slutresultatet: naturligt trä och natursten skapar en unik stämning tillsammans. Byggnaden nominerades till Träpriset 2012."