<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=3185439878185402&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

En arkitektonisk yta är känsla och funktionalitet

By Robert Berg
Köpcentrum Itis

Arkitektur är en brukskonst som förenar känsla och funktionalitet. Vi behöver hem, skolor, kontor och lokaler. Vi använder butiker, vårdinrättningar, terminaler, offentliga byggnader och köpcentrum. Vi lever omgivna av arkitektur.

Fasaden och innerväggsbeklädnaden skapar känsla

En byggnads dimensioner, former, ytmaterial och färger är viktiga val eftersom de är avgörande för stämningen på in- och utsidan av byggnaden. Den eftersträvade stämningen påverkas i sin tur av byggnadens syfte: varför den uppförs, hur den ska användas – och av vilka.

Goda exempel på olika stämningar som skapats med fasadlösningar:

      • det naturnära servicecentret Fyren i Vasa
      • de färgglada studentbostäderna HOAS Busholmen i Helsingfors 

Den eftersträvade stämningen på inredningen kan variera bland annat så här:

Vardagsmiljöerna påverkar vår dagliga livskvalitet. En visuellt tilltalande miljö främjar verksamheten som bedrivs i byggnaderna. En lugnande miljö vårdar, en aktiverande miljö sätter fart på oss.

 

En fungerande ytskiktslösning är mer än material

Materialvalen och konstruktionslösningarna för fasader och inredningar fastställer också funktionen och livslängden hos byggnaden och dess konstruktioner. Dessa beslut har direkt inverkan på hur mycket en byggnad kostar under sin livscykel avseende material, byggarbeten, drift, underhåll och reparationer. 

Därför är det värt att satsa på en god teknisk planering. Det är viktigt med lätta och ventilerande fasadlösningar och invändiga ytor som förbättrar akustiken, men kostnaderna påverkas också av bl.a. hur hållbara och lättskötta materialen är samt hur man väljer att fästa dem.

 

Ett exempel på ett tekniskt genomförande som går djupare än ytmaterialet:

För att hitta en förmånlig helhetslösning är det bra att redan i valet och utformningen av ytskiktslösningarna ta hjälp av en expert som är insatt i byggföretagens verksamhet. På så sätt kan man skapa den mesta optimala lösningen för varje enskilt objekt.

Läs mer om Puucomp. 

 

Köpcentren guide