<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=3185439878185402&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fasader och inneytor fullbordar sjukhusets funktionalitet

By Terhi Bergius

Tyngdpunkterna av den Nordiska hälso- och sjukvården samt äldrevården håller på att ändras. Utvecklingsriktningen går från äldreboenden och långvård till hemvård och verksamhetscentrum samt ett nätverk av service- och vårdhem. Specialsjukvården blir mer koncentrerad och utrymmenas funktionalitet behöver förbättras. Grupprummen kommer att bytas ut mot enkelrum, vilket minskar infektionsriskerna och förkortar patienternas genomsnittliga tid på sjukhuset.

Puucomp Malms sjukhus

Det finns ett enormt behov av flexibelt, säkert och kostnadseffektivt byggande samt grundläggande renoveringar av det nuvarande byggnadsbeståndet. Vikten av säkerheten, hälsoaspekterna och hållbarheten accentueras när man väljer ytmaterial till byggnaderna – samtidigt som man inte får glömma bort trivsamheten. Materialen ska naturligtvis även uppfylla de myndighetskrav som har ställts på t.ex. utsläppen, brandsäkerheten och akustiken av byggnaderna.

En stor del av byggnadsbeståndet av sjukhus och äldreboenden har kommit till slutskedet av sin livscykel. Problem förekommer främst med byggnadernas funktionalitet och dåliga kondition. Problemen med inomhusluften och de förändrade utrymmesbehoven kan lösas på en och samma gång. De material och lösningar som väljs till innerväggsbeklädnader har också en stor betydelse för ett lyckat resultat.

 

Ytbeklädnaden måste tåla användning och att se på

Byggnationen av vårdhem och sjukhus ställer specifika krav på material för inner- och ytterväggsbeklädnader. Lösningarna ska vara säkra och också hållbara och flexibla samt så lätta att städa och underhålla som möjligt.
Kvaliteten och bekvämligheten av vårdomgivningarna är av stor vikt både för klienternas, patienternas och/eller de boendes och vårdpersonalens trivsel. T.ex. akustiken och naturmaterialen ger ett lugn även till sådana interiörer där det händer mycket. Eftersom utrymmenas användningsändamål och -behov kan variera, är modulära lösningar ett bra alternativ som gör eventuella omorganiseringar av verksamheten lättare.

Puucomp Malms sjukhus

Är ideala ytskiktslösningar dyra? Eftersom största delen av kostnaderna uppkommer under byggnadens användningstid, är det viktigare att strukturerna är energieffektiva, tåliga och lättskötta än att kvadratspriset blir lågt. I byggnadskostnaderna ska man även beakta den tid som monteringen kommer att ta. När man väljer entreprenörer och bestämmer hur utlägget ser ut ska kvaliteten väga tyngre än priset.

 

Fanerade inredningsskivor bidrar till atmosfären

Ren, diskret, förtroendeingivande, hemtrevlig? Olika vårdomgivningar behöver olika inredningslösningar. T.ex. kvaliteten av inomhusluften och akustiken kan påverkas med välplanerade ytstrukturlösningar.

Inom specialsjukvården kommer hälsan och säkerheten alltid först, på vårdhem är även hållbarheten och hemtrevligheten viktiga. När man använder målade, vaxade och fanerade inredningsskivor som innertaks- och väggmaterial, har man så gott som gränslösa möjligheter att skapa ytskikt med bästa möjliga akustik och genomtänkt utseende.

Bra exempel på sådana lösningar är fanerbeklädda innertak- och/eller innerväggsbeklädnader på Åbo UCS T2-sjukhus samt på Pyynikki social- och hälsostation i Tammerfors, på Vasa centralsjukhus, på Norra Karelens centralsjukhus i Joensuu, på Salo regionsjukhus och huvudhälsostation, på hälsocentralerna i Lapinlahti, Lempäälä och Korsholm, på Nurmes hälsostation samt på det senaste tillskottet, Malms nya akutsjukhus i Helsingfors.

 

Puucomp Malms sjukhus

Ventilerande fasader, tåliga altaner

Kvaliteten av gårdsområden och uterum har betydelse både vad gäller praktiken och trivseln. En ventilerande, lätt fasad är energieffektiv och lättskött. Altanmaterial som är avsedda för yrkesbruk håller i året-runt bruk även under rullstolar och kryckor.

Prodex fasad

En genuin träfasad är vacker att titta på, men även väderbeståndiga laminatskivor med sina olika färg- och mönsteralternativ är ett utmärkt val. De takförsedda innergårdar, altaner, gångstigar och balkonger på sjukhus, vårdhem och verksamhetscentrum förutsätter att materialen är slitstarka.

Twinson altansystem

Det ideala altansystemet bildar inte stickor, är halkfri och passar till året-runt bruk. Exempel på fasadlösningar som Surf har levererat till sjukhus- och vårdsektorn i Finland är Äänekoski centralsjukhus, Ingå servicehus och servicecentret Fyren i Vasa.