Lappeenrannan oikeustalo - puuverhous modernilla tavalla

By Puucomp

 

Puuverhous tuo arvokkuutta ja ihmisläheistä tunnelmaa

 

Uutta oikeustaloa on odotettu Lappeenrantaan pitkään. Toukokuun 2020 alussa odotus palkittiin - uudet tilat ovat selkeät ja tyylikkäät. Arkkitehdit ovat valinneet sisäverhouksiin paljon puumateriaaleja - viilulevyjä ja rimoituksia. Toteutus on hillitty, arvokas ja kuitenkin ihmisläheinen. Tila tuo oikeutta itse asialle. 

 

Rakennuksen tilaajana oli Senaatti-kiinteistöt. Uuteen taloon asettuu Etelä-Karjalan käräjäoikeus. Kolmikerroksisen rakennuksen alakerrassa on aula- ja neuvottelutilojen lisäksi käräjäoikeuden kolme istuntosalia sekä videokuulustelutiloja. Yläkerroksissa on toimistotiloja. Talon on suunnitellut JRT Arkkitehdit Oy

 

Akustiikka tärkeässä roolissa istuntosaleissa

 

Akustiikkaan on selkeästi paneuduttu istuntosalien suunnittelussa. Liika hälinä häiritsee eikä edesauta asioiden eteenpäin viemistä. Saleista ulos ei myöskään saa kuulua puhetta. Niinpä melutasoa on vaimennettu akustiikkalevyillä eri puolilla salia. Puuverhouksilla on samalla rauhoittava vaikutus. Kaikki materiaalit ovat lisäksi M1-luokan materiaaleja, jotta sisäilma olisi mahdollisimman hyvä. 

 

Salien seinäverhouksista löytyy Puucompin sisustuslevyjä hienostuneella, valkaistulla tammiviilupinnalla. Seinien yläosien levyt ovat akustoituja ja alaosassa samat levyt sileitä. Akustiikkarei'ityksillä on luotu yhtenäiseen viilupintaan vaihtelua. Myös Puucompin maalatuissa alakattolevyissä on akustiikkaperforoinnit. Istuntosali on yksinkertaisen tyylikäs kokonaisuus. Vaikka ikkunoita ei salissa ole, on näkymä istuntoihin osallistuville kuitenkin rauhoittava.

 

Lappeenrannan oikeustalo - istuntosali - Puucomp sisäverhous

Lappeenrannan oikeustalon istuntosali. Arkkitehtitoimisto JTR-arkkitehdit, puuverhous Puucomp. Kuva Ari Nakari

 

Yhtenäisen värimaailman säätäminen tärkeää

 

Teimme jo suunnitteluvaiheessa paljon yhteistyötä arkkitehti Timo Jeskasen kanssa ja hioimme detaljeja ja teknisiä asioita. 

Hienoa oli, että arkkitehti oli todella paneutunut suunnitelmiin ja tehnyt tarkat seinä- ja kattokuvat sekä detaljit..Niistä lähtökohdista oli hienoa toteuttaa valmistus.

-  Jari Rajamäki, Puucompin asiantuntija

 

Haastetta toteutuksessa oli siinä, miten saada viilu ja massiivipuu värimaailmaltaan yhteneväisiksi, vaikka käytössä oli eri materiaalit sekä erilaiset pintakäsittelyt ja palosuojaukset. Valmistimme värimalleja ja säädimme värejä oikeanlaisiksi yhteistyössä arkkitehdin kanssa. Lopputulos yhteistyöstä on onnistunut.

 

Arkkitehtoninen, vino katto toi lisähaastetta rimoitusten toteuttamiseen

 

Vino katto tuo aina omat haasteensa, ja kun kyse on rimoituksista ja niiden suunnan vaihtelusta, on toteutus mietittävä tarkkaan. Oikeustalon aulan katossa käytettiin ArborLine rimaelementtejä. Katon taitekohdassa rimoitus muuttaa hienosti suuntaa. Asennustyön kannalta toteutus on ollut vaativa, sillä katto- ja seinärimojen liityntäkohta on haluttu saada yhteneväiseksi rimojen osalta. Samat linjat jatkuvat siis seinästä kattoon. 

Yhteistyöllä nämä asiat aina sujuvat mallikkaasti. 

         - Jari Rajamäki, Puucomp

 

Lappeenrannan oikeustalo - ArborLine rimoitus käytävässä-1

ArborLine rimaelementtejä sekä oikeustalon käytävien seinissä että alakatoissa. Hyvän ulkonäön lisäksi ne vaimentavat ääniä. 
 
Lähteet::
Etelä-Saimaa 2.1.2020

Projektiuutiset 2/2020

Lappeenrannan oikeustalo

  • Arkkitehti
    JRT-Arkkitehdit Oy
  • Surf tuotteet
    ArborLine rimaelementit, Puucomp sisäverhouslevyt - myös akustoituina
  • Surf palvelut
    Tekninen ja toiminnallinen suunnittelutuki. Yhteneväisten värisävyjen etsiminen ja mallipalat. Tuotannon laadun ja toimitusten valvonta.
    Dokumentointi ja asennustuki.

Galleria